De Provincie Antwerpen legt momenteel fiets-o-strades aan tussen Antwerpen - Essen en Antwerpen - Mechelen. Die zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen op een veilige én snelle manier naar het werk of school kunnen fietsen.

De provincie plant nu ook een nieuwe fiets-o-strade in de Kempen, langs spoorlijn 15 tussen Herentals, Olen, Geel, Mol en Balen.


Of het nu naar het werk is, naar school of naar de winkel, de provincie spoort mensen aan om de fiets te gebruiken. De aanleg van fiets-o-strades helpt daarbij. Gedeputeerde van mobiliteit Inga Verhaert: “Die lange afstandspaden, langs spoorlijnen en kanalen, maken dagelijkse verplaatsingen per fiets een stuk makkelijker. De fiets-o-strades passeren langs verschillende treinstations en zijn zo ook erg handig voor bijvoorbeeld pendelaars naar Brussel.”

Nieuwe fiets-o-strade in de Kempen
Op de fiets-o-strade streeft de provincie naar voorrang voor de fietsers. Ze kunnen naar hun doel rijden zonder al te veel omwegen. Ook de veiligheid van de fietsers staat voorop op de fiets-o-strade. Door landelijke omgevingen, over het water, onder drukke wegen fiets je tot in het stadscentrum.
 
De provincie investeert nu verder en bouwt een nieuwe fiets-o-strade in de Kempen, langs spoorlijn 15 tussen Herentals, Olen, Geel, Mol en Balen. Gedeputeerde Inga Verhaert : “In die regio zijner immers veel bedrijven en scholen. Voor de aanleg van de fiets-o-strades werkt de provincie samen met de betrokken gemeenten. De provincie leidt het project en investeert, de gemeentebesturen volgen de werken mee op en zorgen achteraf voor het onderhoud van de fietspaden.“
 
Umicore vragende partij
Er is nood aan goede fietsinfrastructuur in de regio. Vorige maand nog kreeg de provincie daarover een brief van het bedrijf Umicore in Olen. Nu fietst 20% van de werknemers naar het werk. Een fiets-o-strade zou tot 45% van de werknemers een veilig alternatief voor de wagen kunnen bieden.
 
De aanleg van de nieuwe fiets-o-strade gaat (onder voorbehoud) eind 2013 van start, maar de provincie zal nu al de ontwerpen laten opmaken.

Foto : Provant - fietstunnel in Hove op fiets-o-strade Antwerpen-Mechelen.